8 Şubat 2012 Çarşamba

Sushi Askina!


Cinliler bulmus sushiyi ilk, baliklar bozulmasin diye tuzlu pirince sarmislar. Zamani gelince sadece fermante olmus pirincin icindeki baligi yemisler. Japonlar disindaki pirinci de tuketmeye baslamis. Daha sonra sebzeler girmis pirincin icine balikla birlikte, cok da yakismis. Degisik isimler almis sushi gun gectikce, ilk defa Tokyo’da 18.yy sonlarinda fast food olarak tuketilmeye baslanmis. Aslinda sushi bugun elde edilen tadini biraz da pirinc sirkesine borclu. Merak ederseniz tarihiyle ilgili tum detaylar wikipedia’da var zaten (http://en.wikipedia.org/wiki/History_of_sushi  ).

Ben Tampa’da ogrencilik yillarinda tanistim sushiyle. Su ana kadar tattigim en guzel sushiyi Soho Sushi’de tattim. O gun bugun vazgecemem Japonlarin (aslinda Cinlilerin icadi) sushi yemekten. Turkiye’ye donunce kendime yeni sushi arkadaslari buldum tabiri caizse yarattim da! Artik hadi sushi yiyelim diyince bana katilacak bircok arkadasim var. Bu da sushi keyfi yaptigimiz aksamlardan birinden bir kare.


Sushinin soya sosu ve wasabi ile yenildigi bilinir. Fakat cesitli aci soslar da sushiye cok yakisir. Benim en sevdigim sos “Sriracha Rooster Sauce”, Macro Center’da satildigini gormustum. Aslinda aci bir Thai sosudur, ama wasabiden de daha aci degildir. Noodle, spring roll gibi Asya mutfaginda bulunan diger yemeklerle de cok iyi gider.


Istanbul’da sushi icin pekcok secenek var. Kimi cok pahali, kimi orta fiyatta, kimi cok cesitli, kimi Istanbul’un en guzel semtlerinde, kimi alisveris merkezlerinin yemek katinda ama cok secenek var. O mekanlari Mine Yenilmez muhtesem ozetlemis (http://www.timeoutistanbul.com/yemeicme/makale/2366/Sushi-Rehberi ) Mekanlarla ilgili bilmek isteyebileceginiz cogu sey bu makalede var diyebilir, okumanizi oneririm. Sushi denince en yaygin ve en bilinir olan restorant Sushico’dur ama bir Sushi Express’I mutlaka deneyin derim. Sushico kadar yaygin olmasa da sushilerin lezzeti de fiyati da Sushico’dan daha avantajli diyebilirim.
Aslinda sushi cesitlerinden, sushi sozlugune kadar buraya yazmak istedigim o kadar cok sey var ki! Ama sushi ile ilgili okuyunca beni sasirtan birkac detayi paylasayim oncelikle:
-          Sushi ile sunulan zencefil (gari) aslinda sushiler arasinda gecis yaparken tadlarin karismasini onlemek icin yenir.
-          Sushi soya sosuna tumuyle batirilmaz, sadece balik kismi batirilir.
-          Bir sushi ustasi ilk yillarda eline pirinc ya da balik degmeden, mutfakta calisip gozlemleyip ogrenerek 6-7 yilda yetisir.
-          Farkli baliklar farkli bicaklarla farkli tahtalarda kesilir.
-          Fiyati 4000 dolari bulan sushi bicaklari vardir.
-          Sushi yapildktan yarim saat sonra bakteri uretmeye baslar, o nedenle hemen tuketilmesi cok onemlidir.
-          Sushinin icindeki balik kesinlikle cig degildir—genelde dondurularak soklanmis balik kullanilir.
-          Sushiyi wasabi sosu soya sosu karisimina ya da baska tur sosa batirarak yemek sushi sefine hakaret olarak sayilabilir.
Bu kadar detayi ve tarihi olan sushi artik asagidaki videodaki gibi hizlica uretilmeye baslansa da, dunya mutfagindaki ununu daha uzun yillar koruyacak gibi!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder